Microsoft: Windows 10 otporan na Petyau, najviše infekcija na Windows 7 OS-u

Microsoft Windows 10 otporan na Petyau, najviše infekcija na Windows 7 OS-u

Tvrtka Microsoft provela je dubinsku analizu nedavne masovne infekcije Petya ransomwareom (koji određeni izvori nazivaju i destruktivnim malwareom za brisanje podataka).

Tvrtka iz Redmonda u zaključku analize ističe kako je infekcija Petyaom započela u Ukrajini koja je bila i primarna meta napada s obzirom da je 70% svih infekcija zabilježeno upravo u toj zemlji.

Ipak, infekcija Petyaom je značajno manja u obimu u odnosu na prijašnju infekciju WannaCry ransomwareom. Zahvaljujući telemetrijskim podacima, vidljivo je kako Petya nije kompromitirala računala temeljena na operativnom sustavu Windows 10, već su najveće žrtve napada bila računala temeljena na operativnom sustavu Windows 7.

Sveukupno je, prema Microsoftu, infekcija Petyaom zabilježena na 20 tisuća računala, s time da su pritom glavne mete usko specificirane, a to su bile razne organizacije i tvrtke najčešće iz Ukrajine i drugih europskih zemalja.

Microsoft ističe kako Petya nastavlja s postojećim trendom, svaka nova generacija ransomwarea predstavlja unaprjeđenu inačicu prošle generacije te dodaje neke nove značajke koje su u stanju zaobići i napredniju implementiranu sigurnosnu zaštitu.

Zakrpa za ranjivost u SMB-u koju iskorištava Petya izdana je još u ožujku ove godine, s time da u Microsoftu pozivaju korisnike da nadograde svoje sustave na Windows 10 i da instaliraju najnovije definicije za Windows Defender sigurnosnu komponentu.

Izvor: bug.hr

Odgovori