Google: Tržište ransomwarea prikupilo 25 milijuna dolara u dvije godine

Google: Tržište ransomwarea prikupilo 25 milijuna dolara u dvije godine

Vrlo je teško ili čak i nemoguće utvrditi prihode koje su cyber kriminalci ostvarili od plasiranja ransomwarea. Ipak, to su pokušali učiniti Googleovi djelatnici koji su svoja konzervativna predviđanja o vrijednosti toga tržišta iznijeli na predavanju u sklopu ovogodišnje Black Hat USA konferencije.

Oni procjenjuju da su cyber kriminalci u posljednje dvije godine ostvarili prihode od barem 25 milijuna dolara. Za gotovo polovicu prikupljenih prihoda odgovorne su dvije vrste ransomwarea, uporabom Locky obitelji ransomwarea prošle godine je prikupljeno 5,9 milijuna dolara, a Cerber ransomwareom i pripadajućim varijantama je prikupljeno 6,9 milijuna dolara.

Ti iznosi dobiveni su iz različitih izvora kao što su osobe koje su platile otkupninu, neovisni stručnjaci za ransomware i podacima s blockchaina s obzirom da se većina otkupnina za otključavanje datoteka pogođenih ransomwareom plaća u bitcoinima.

Većina transakcija obavljenih bitcoinima provodila se putemruske bitcoin mjenjačnice BTC-e, koja je u posljednje vrijeme bila pod prismotrom službenih vlasti što je rezultiralo uhićenjem njezina vlasnika i pokretanjem postupka za izručenje njezina suosnivača SAD-u.

Izvor: bug.hr

Odgovori